5 tips voor het schrijven van je trouwgeloften

Trouwinspiratie

5 tips voor het schrijven van de trouwgeloften

Het schrijven van de trouwgeloften

Super gaaf dat je hebt besloten om de trouwgeloften voor te gaan lezen aan elkaar. Dat is heel spannend maar ontzettend waardevol. Dit maakt je trouwdag nog persoonlijker. Maar waar moet je beginnen? Waarschijnlijk heb je dit nog nooit eerder gedaan. Je hebt wel een idee over wat je wil schrijven en voorlezen aan je aanstaande maar om het op papier te krijgen is best lastig. Daarom ga ik je helpen door je 5 tips te geven waardoor je wat overzicht krijgt en stap voor stap je gevoelens en emoties kan verwoorden. Uiteindelijk heb jij een prachtig verhaal op papier staan.

1. Neem de tijd

Begin met het nadenken over de geloften minimaal vier maanden voor de trouwdatum. Wanneer je begint met nadenken over wat je wil zeggen komt er vanzelf elke dag wel iets naar boven. Mijn advies is dan ook om altijd een notitieboekje bij je te hebben zodat je altijd iets op kan schrijven. Helaas is het vaak niet zo dat je gaat zitten en na een uurtje je de geloften klaar hebt. Maar bijvoorbeeld tijdens een wandeling of wanneer je naar bepaalde muziek luistert komen emoties of herinneringen naar boven. Neem de tijd hiervoor. De geloften is een uitspraak die de rest van jullie samenzijn een soort van leidraad geeft voor jullie huwelijk.

2. Stel jezelf deze vragen

Wanneer je al even nagedacht hebt over wat je wilt gaan schrijven heb je vast al wat notities gemaakt. Pak deze erbij en stel jezelf de volgende vragen:

  • Waarom gaan we trouwen?
  • Waarom werd ik verliefd?
  • Wat voel ik als ik bij jou ben?
  • Hoe hebben we elkaar leren kennen?
  • Welke herinneringen hebben we samen?
  • Hoe zie ik de toekomst samen?
  • Wat beloof ik aan jou?
trouwfotograaf uit omgeving Gelderland

3. Gewoon op een A4tje?

Je kunt je geloften typen en een a4tje uitprinten. Klaar. de geloften zijn voorgelezen. Alles wat jij opschrijft is ontzettend waardevol en speelt een rol in de rest van jullie leven samen. Schrijf daarom de geloften op in een mooi boekje wat je langer kan bewaren. Zorg ervoor dat je het goed kan bewaren. Het zou heel jammer zijn als je na 10 jaar de geloften nog eens zou willen lezen en niet meer weet wat je toen geschreven hebt. Maak er iets moois van. Nog veel beter, laat jou woorden opnemen op geluid. Of op video. Met name bij het voorlezen van de geloften heeft video met daarbij geluid een enorme waarde. Laat dus je geloften ook filmen.

Een fragment tijdens de trouwgeloften van Vera & Anthony

4. Omschrijf je gevoel

Dat lijkt heel makkelijk, maar is best moeilijk. Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk schrijft over je gevoel. Dat voorkomt dat het een opsomming wordt van wat jullie al gedaan hebben samen en wat jullie nog gaan doen. Toen gebeurde er dit en toen dat… Daarna dit… En wanneer je dan eindelijk de trouwgeloften aan elkaar voor mag lezen is het helemaal niet erg als je je tranen gewoon laat komen. Dat hoort erbij en is normaal. Het moment is heel bijzonder en daar gaat het om.

5. Maak er een mooi verhaal van

Als je alles op papier hebt staan is het nog de bedoeling dat je er een samenhangend verhaal van maakt. Bouw het op en bepaal wat de toon van je verhaal is. Humor is altijd leuk om toe te voegen. Maar verdeel het zo dat de grappige zinnen bij elkaar staan en de wat emotionele zinnen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met humor en later over schakelen op de wat serieuzere zaken. Stem ook even af met je verloofde hoe lang zijn of haar geloften is. Het is fijn als beide geloften ongeveer even lang zijn.

Lees verder over de mogelijkheden van video

openingsdans op de feestavond van de bruiloft
12 mei 2023

Een trouwfotograaf & videograaf op deze bruiloft

Een dag om nooit te vergeten. Wat ben ik blij dat ik aan deze herinnering een mooie bijdrage heb kunnen geven.

Continue Reading
Een trouwfilm van je bruiloft
9 september 2022

De trouwfilm van Floor & Martijn

Floor & Martijn! We mochten deze dag vastleggen op zowel stilstaand als bewegend beeld. Het was fantastisch!

Continue Reading
Loveshoot, laat je liefde vastleggen door een fotograaf
30 april 2021

Loveshoot | Laat je liefde vastleggen

Laat je liefde vastleggen doormiddel van een loveshoot door een fotograaf. Laat de mooiste herinneringen maken om later naar terug te kijken.

Continue Reading

Is je trouwdatum nog beschikbaar?

Ik fotografeer maximaal 15 bruiloften per jaar en 1 per week.

We reizen graag met je mee

Ik werk door heel Nederland. Steden zoals Arnhem, Rotterdam, en Den Haag kom ik graag. Maar ook Breda, Den Bosch, Nijmegen en Utrecht. En natuurlijk fotografeer ik ook graag in Brabant, mijn thuisbasis.

Informatie

Moorvensedijk 2a - 5674XC - Nuenen

Marli@wegraphy.nl

+31 628810041