Trouwen in het buitenland, wat moet je regelen

Je trouwdag en de planning

Trouwen in het buitenland, wat moet je regelen

Trouwen in het buitenland, wat moet je regelen

Je gaat trouwen en je ziet jezelf al staan tussen de wijngaarden van Italië. Of aan het prachtig strand van Mallorca. Wauw wat super gaaf. Het plannen van een bruiloft is al een feest, maar helemaal als het in het buitenland gaat plaatsvinden. Je fantasieën slaan helemaal op hol en je ziet je hele droombruiloft al voor je. Geniet van deze momenten want het is gewoon super leuk. Je gaat dus trouwen in bijvoorbeeld Italië, wat kun je zelf regelen?

Natuurlijk zit aan deze prachtige droom ook een praktische kant. Want wat moet je regelen als je gaat trouwen in het buitenland. Waarschijnlijk heb je dit nog nooit eerder gedaan dus heb je geen idee. Je hebt vragen over hoe je alles moet regelen met het vervoer, op welke locaties kan je trouwen? Maar ook wie kan ons trouwen, kan dat iemand zijn in het buitenland, of moeten een Nederlandse BABS meenemen? Welk land kunnen we het beste kiezen? 

Alles op een rijtje

 • Kies je bestemming
 • Regel het officiële gedeelte.
 • Bepaal de gastenlijst
 • Regel vervoer
 • Plan de bruiloft

Kies je bestemming

Een bestemming kiezen hangt af van verschillende zaken. Je kan bijvoorbeeld helemaal verliefd zijn op een land. Een land waar jullie al vaak zijn geweest of een land waar familie woont. Dan is jullie bestemming eigenlijk al bepaald. Misschien hebben jullie droom om te trouwen in het buitenland maar staan alle opties nog open? Een huwelijk in Frankrijk of in Spanje? Ik zet wat verschillende punten per land op een rijtje. Er zijn nogal wat verschillen wat betreft de regels in de Landen.

Frankrijk

 • Goed bereikbaar met de auto.
 • Romantische iddilische trouwlocaties
 • Frankrijk is het land van de beste wijnen.
 • Op culinair gebied zit je zeker goed.
 • Je kunt in Frankrijk als Nederelander alleen voor de wet trouwen als minstens 1 van jullie in Frankrijk woont, werkt of geboren is. Of als 1 van je ouders een huis bezit kun je toestemming vragen aan de gemeente.
 • Wil je echt graag trouwen voor de wet in Frankrijk gaat alles in het Frans.

Italië

 • Italië, het land van de liefde, zon en romantiek. Favoriet destination wedding land bij veel bruidsparen.
 • Trouwen in een historisch Italiaans kasteel of tussen de wijngaarden.
 • Documenten als geboorteakte, verklaring van huwelijksbevoegdheid, identiteitsbewijs, ook van de getuigen. Alle documenten moeten in het Nederlands en Italiaans zijn.
 • In ondertrouw gaan. Per gemeente verschillend. van 1 tot 3 dagen.

België

 • Trouwen in het buitenland maar toch dicht bij. Prima te regelen. In 2015 trouwde ik zelf in een geweldig kasteel Chateau presseux. Een fantastische plek met uitzicht op de heuvels. In het kasteel zijn 60 slaapplekken en er is ruimte voor een groot feest zowel binnen als buiten.
 • In België moet je een verklaring van gewoonterecht/certificat de coûtume laten zien. De burgemeester kan ook nog om een verklaring van burgerlijke staat om aan te tonen dat u ongehuwd bent vragen. Via de rijksoverheid Nederland wereldwijd is meer info te vinden.

Spanje

 • Meer dan 300 zonnige dagen per jaar. Gegarandeerd mooi weer met zon op je huwelijk. Omdat Spanje wat verder weg is ie het ideaal om een intiem huwelijk te vieren met meerdere overnachtingen. Azuurblauwe zee en vriendelijke mensen. Alle ingrediënten voor een droomhuwelijk in Spanje.
 • Zoals in Frankrijk kun je in Spanje ook alleen voor de wet trouwen als minstens 1 iemand van jullie in Spanje woont.

Oostenrijk

 • Een huwelijk boven op de de berg in een alm. Ben je bijvoorbeeld gek op wintersport en lijkt je het fantastisch om trouwen in de sneeuw? Dan is Oostenrijk fantastisch. Ook in de zomer trouwens.
 • Naast een geldig legitimatiebewijs is er ook een copie van je geboorte inschrijving nodig
 • Een gesprek met een “standesbeamter” hij bepaald ook of je Duits voldoende is.

Naast deze landen zijn er natuurlijk tal van plaatsen waar je kunt trouwen. Wordt het een huwelijk binnen Europa of juist buiten Europa? Er zijn veel mogelijkheden. Zoals trouwen in zuid Afrika tussen de wijnvelden. Of een safari huwelijk. Elkaar het ja woord geven terwijl er op de achtergrond een kudde olifanten voorbij lopen.

Regel het officiële gedeelte

Met het officiële gedeelte heb ik het over alle papieren die je moet regelen voordat je in het buitenland kan gaan trouwen. Zoals hierboven al beschreven is dat per land verschillend. Bij het ene land moet je weer andere documenten aanleveren als bij het andere land. Stel je zelf de vraag, wil je voor de wet trouwen in het buitenland of vind je het prima een ceremonie op te zetten en van te voren of daarna in Nederland voor de wet te trouwen? Ik koos zelf voor het laatste en zette zelf de ceremonie in elkaar. Het leuke hieraan vond ik dat je zelf de BABS kan kiezen, en bij ons was dat mijn vader. Persoonlijker kan een ceremonie niet zijn.

Bepaal de gastenlijst

Bedenk goed welke gasten je graag bij je huwelijk wilt hebben. In het buitenland wordt het nog een stukje moeilijker ivm het regelen van vervoer. Wil je echt graag een groot feest in het buitenland? Dan is het natuurlijk geweldig als iedereen een ticket boekt en naar bijvoorbeeld Italië komt vliegen. Je zou er voor kunnen kiezen om de accommodatie voor 1 of 2 nachten voor alle gasten te bekostigen maar hen zelf vragen het vliegticket te kopen. Peil van te voren bij de gasten die je er graag bij wilt hebben of ze hier voor open staan. Misschien kunnen ze zelf nog een weekje vakantie erachter aan plannen. Dubbel pret. Je kunt ook kiezen voor een intiem huwelijk met alleen familie en beste vrienden. En daar bijvoorbeeld een heel weekend van maken. Je zou later in Nederland nog een feest kunnen geven voor een grotere groep. Lees verder over hoe je de gastenlijst het beste kan maken.

Regel vervoer

Gaan jullie vliegen of met de auto? Aan zelf rijden zitten veel voordelen. Je kunt bijvoorbeeld een aanhanger achter je eigen auto hangen met alle decoratie voor je huwelijksdag. Ga je met het vliegtuig dan zul je ervoor moeten zorgen dat de decoratie ter plekke geregeld gaat worden. Dit is vaak veel duurder dan wanneer je dit zelf kunt regelen. Vergeet niet op tijd tickets te boeken en houd rekening met het vervoer van je bruidsjurk. De meeste vluchtmaatschappijen kunnen hier rekening mee houden door bijvoorbeeld 3 ruimbagage plekken voor jou vrij te houden. Je jurk kan daar in de hoes mooi liggen.

Plan je bruiloft

En dan als alle eerste dingen geregeld zijn zoals land van je dromen, een prachtige plek voor het huwelijk, vervoer en de gasten is het tijd om de rest te gaan plannen. Dit is eigenlijk niet anders dan een bruiloft in Nederland alleen is het wat lastiger om de plaats even te bezoeken. Voor het volledig plannen van je huwelijk schreef ik een ander artikel. Wat betreft leveranciers is het gemakkelijk deze te kiezen in Nederland en mee te laten reizen naar de trouw locatie. Je kunt dan van te voren goede en duidelijke afspraken maken en er is geen taal barrière. Je kunt een leverancier van te voren ontmoeten en je weet wat voor een persoon dit is. Er zijn verschillende wedding planners gespecialiseerd in trouwen in het buitenland. Ze weten precies wat je moet regelen en weten de mooiste plekjes te vinden. Heb je nu nog meer vragen over het organiseren van je bruiloft? Lees verder in alles wat je wilt weten voordat je gaat trouwen.

Zijn jullie nog op zoek naar een professioneel bruidsfotograaf en benieuwd naar wat een trouwfotograaf kost.

Lees er alles over in: De prijzen van een bruidsfotograaf

Antwoorden voor al je andere vragen over trouwen

trouwfotograaf met journalistieke stijl uit Brabant
11 februari 2021

Geef je bruiloft meer richting met deze test

Het is mogelijk voor jou om meer richting te krijgen bij het plannen van je bruiloft. Doe de test en weet welke stijl het...

Continue Reading
trouwfotograaf uit omgeving van Limburg
10 februari 2021

Hoeveel tijd is nodig voor de trouwfoto’s

Voor het maken van trouwfoto's kun je 30 tot 90 minuten inplannen in je draaiboek. 5 tips voor het maken van de beste trouwfoto's.

Continue Reading
trouwfotograaf uit omgeving Gelderland
3 februari 2021

Hoe maak ik mijn bruiloft persoonlijk

Een persoonlijke bruiloft, wat is dat eigenlijk? Na het lezen van deze tips, vanuit mijn eigen ervaring, kun je bereiken wat je wilt op...

Continue Reading
trouwfotograaf uit omgeving Gelderland
3 februari 2021

Een gastenlijst maken voor je bruiloft

Het maken van een gastenlijst voor je bruiloft kan aanvoelen als een enorme klus. Met deze stappen heb je dit snel voor elkaar.

Continue Reading
Een loveshoot in Eindhoven
17 januari 2021

Plan je bruiloft in 6 stappen

Je bruiloft plannen. Het kan een overweldiging gevoel zijn. De keuzes in de trouwbranche zijn enorm, waar begin je?

Continue Reading
kies je trouwfotograaf
1 januari 2018

10 tips bij de keuze van je trouwfotograaf

Nu breekt een super leuke tijd aan! Daar komt heel veel bij kijken en de keuzes zijn enorm in de trouwbranche. Misschien ken je iemand via...

Continue Reading

Is je trouwdatum nog beschikbaar?

Ik fotografeer maximaal 15 bruiloften per jaar en 1 per week.

We reizen graag met je mee

Ik werk door heel Nederland. Steden zoals Arnhem, Rotterdam, en Den Haag kom ik graag. Maar ook Breda, Den Bosch, Nijmegen en Utrecht. En natuurlijk fotografeer ik ook graag in Brabant, mijn thuisbasis.

Informatie

Moorvensedijk 2a - 5674XC - Nuenen

Marli@wegraphy.nl

+31 628810041