Trouwtradities

Je trouwdag en de planning

Trouwtradities en andere leuke weetjes

Trouwtradities

Er zijn ontzettend veel dingen die je wilt weten voordat je gaat trouwen. Bij een bruiloft komen veel dingen kijken. Wat moet je nu allemaal weten voordat je gaat trouwen? Wat is een after-wedding-shoot? Wat wordt precies bedoeld met een BABS. Wat doet een ceremoniemeester. Ik schreef voor jou als aanstaande bruid een begrippenlijst met korte en duidelijke uitleg. Tussen de lijst staan ook de tradities die horen bij het trouwen.Tegenwoordig worden deze tradities steeds minder gebruikt en kun je helemaal zelf je bruiloft inrichten. Maar het is natuurlijk erg leuk om te weten welke tradities er bestaan en waarom. En natuurlijk super leuk om ideeën op te doen voor jullie eigen trouwdag.

Aanzoek

Het huwelijksaanzoek is het moment waarop jij je partner ten huwelijk vraagt. Dit kan op vele manieren.

BABS

Een BABS is een buitengewoon trouwambtenaar van de burgerlijke stand. Dit kan een bekende persoon van jullie zijn. Dit maakt het een stuk persoonlijker.

Ceremonie

Een aangelegenheid die je tegenwoordig helemaal zelf kan indelen. Niet weg te denken in jullie dag. Tijdens de ceremonie kun je geloften uitspreken en andere plechtigheden vervullen.

Draaiboek

In het draaiboek staat de volledige planning van je dag. Tijdstippen, gebeurtenissen, met bijbehorende taken en personen. Een must have voor de ceremoniemeester.

First look

De first Look is het eerste moment waarop de bruid en de bruidegom elkaar ontmoeten. Vroeger belde traditiegetrouw de bruidegom aan bij de bruid. Tegenwoordig worden dit soort momenten georganiseerd op een mooie plek.

Gastenlijst

Op de gastenlijst staan alle mensen die uitgenodigd zijn voor de bruiloft. Maak onderscheid tussen, -dag en avondgasten.

Auto

Met een trouwauto wordt het bruidspaar naar de plek van de ceremonie gereden. Voordat de bruidegom de bruid thuis heeft opgehaald. Natuurlijk kun je allerlei varianten bedenken.

Boeket

Het bruidsboeket stampt uit de romeinse tijd. Vroeger bestond dit uit knoflook, kruiden en specerijen met een sterke geur om geesten af te schrikken. Het boeket wordt gegooid naar de vrijgezellen dames die dan de volgende is om te trouwen.

Cent in je schoen

Volgens een Engelse traditie draag je een muntje in je linkerschoen. Maar veel bruiden laten het muntje in hun jurk naaien. Het muntje brengt geluk en beschermt je tegen geldzorgen.

Drone-fotografie

Een grote toegevoegde waarde en een ander perspectief van jullie dag. Fotografie vanuit de lucht. Dit kan zowel met film als fotografie.

Feest

Het feest. De uitlaatklep van alle bruiden en bruidegommen. Lekker dansen. Vaak worden aan het begin van het feest stukjes opgevoerd.

Getuigen

De getuigen zorgen ervoor dat het huwelijk rechtsgeldig is. Ze zetten de handtekening onder de akte. Het moeten er minimaa 2 zijn en maximaal 4.

Taart

Het zoete van de bruidstaart staat voor vruchtbaarheid. Deze gedachte is afkomstig uit Griekenland. Tegenwoordig zijn er veel varianten op de bruidstaart zoals cupcakes of een sweettable.

Blikjes aan de auto

Vroeger vonden de Fransen het leuk om vooral heel veel herrie te maken in de nacht vóór de bruiloft. Ze vierden dan feest en sloegen op potten en pannen om boze geesten weg te jagen.

De trouwtraditie is veranderd in blikjes aan de trouwauto vastbinden. Als de auto wegrijdt, maakt dat natuurlijk óók flink veel herrie.

Ceremnoniemeester

Als ceremoniemeester ben je verantwoordelijk dat de hele bruiloft goed verloopt. Je bent aanspreekpunt en schrijft het draaiboek. Dit kan natuurlijk erg verschillen, afhankelijk van wat je met het bruidspaar afspreekt.

Duiven

Witte duiven zijn een symbool van vrede, zuiverheid en geluk. Het loslaten van de duiven staat voor eeuwige trouw en elkaar vrijheid geven.

Rijst

Na de ceremonie rijst gooien naar het bruidspaar. Een oude traditie. Rijst staat voor symbool voor vruchtbaarheid en geluk. De gasten wensen op deze manier het bruidspaar een vruchtbaar en gelukkig leven toe.

Sluier

Vroeger stond de sluier voor ondergeschiktheid van de vrouw. Toen werd de sluier ook nog voor de ogen gedragen, en als je man na het ja-woord de sluier naar achteren doet betekent dat je ondergeschikt bent aan je man. Deed je dit zelf liet je zien dat je toch meer onafhankelijk was.

Gelukkig denken we daar nu anders over.

Bruidsschoenen

De bruidsschoenen maken het af. Loop ze van te voren in en ga passen later op de dag als je voeten wat dikker zijn. Leuk om op de zolen van je schoenen een tekst te schrijven of trendy stickers te plakken.

Champagne

Champagne drink je wanneer er iets te vieren is. Een bruiloft is een groot feest dus champagne mag niet missen. Proost!!

Bruidsmeisjes

Je kunt vriendinnen, zussen of kinderen vragen om bruidsmeisje te zijn. De taken van de bruidsmeisjes kunnen verschillen. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen met het dragen van de jurk of rozenblaadjes strooien wanneer jullie getrouwd zijn.

Over de drempel

Het zou moeten voorkomen dat de boze geesten vanuit het ouderlijk huis van de bruid het geluk van het kersverse bruidspaar, in de nieuwe woning, zouden komen verstoren. Door de bruid op te tillen werden boze geesten als het ware op een dwaalspoor gezet.

Something old

‘something old, something new, something borrowed, something blue’. Het oude en het nieuwe voorwerp wat de bruid draagt staat voor het leven dat ze achter zich laat en het nieuwe leven dat ze samen met haar verloofde gaat beginnen. Het geleende voorwerp staat voor alle vrienden en familie om jullie heen. De kleur blauw staat voor trouw en zuiverheid.

Kousenband

Een eeuwenoude traditie maar wat precies de reden is is onbekend. Waarschijnlijk staat de kousenband voor de maagdelijkheid die de bruid na de ceremonie af kan doen. Vaak wordt de kousenband door de bruidegom met zijn mond van het been van de bruid afgehaald en deze wordt over de schouder naar de mannelijke gasten gegooid.

Bruidslingerie

Bruidslingerie is zo ontworpen dat je het niet ziet zitten onder je bruidsjurk. Ook geeft het ondersteuning voor de hele dag. Koop de bruidslingerie die goed past bij je jurk.

Confetti

Wanneer de ceremonie voorbij is en jullie naar buiten lopen is confetti gooien natuurlijk erg leuk. De oorsprong komt van het rijst gooien. Er zijn verschillende varianten te bedenken.

Corsage

Een corsage is en bloemstukje dat op de hoogte van de borst wordt gedragen. Het stukje bestaat meestal uit een of twee bloemen en wat groen.

Jurk

Het witte van de jurk symboliseert de zuiverheid van de bruid. Doorgaans wordt “zuiverheid” vertaald met maagdelijkheid.

Jurk

Het witte van de jurk symboliseert de zuiverheid van de bruid. Doorgaans wordt “zuiverheid” vertaald met maagdelijkheid.

Ringen

Trouwringen worden gedragen aan de vierde vinger van de linkerhand. Dit is ontstaan uit het idee dat de ader die door deze ringvinger tot aan het hart loopt.

Taart

Het zoete van de bruidstaart staat voor vruchtbaarheid. Deze gedachte is afkomstig uit Griekenland. Tegenwoordig zijn er veel varianten op de bruidstaart zoals cupcakes of een sweettable.

Trouwgeloften

Zijn officieel de geloften die je uitspreekt in de kerk. Tegenwoordig maken de bruidsparen ook zelf de geloften en lezen deze aan elkaar voor.

trouwfotograaf voor pure momenten
trouwfotograaf uit omgeving Breda

Beauty & Creativity

Een stukje kunst aan de wand van jullie samen? Ik raak geïnspireerd door jullie en door de plek, ik maak een creatief beeld

trouwfotograaf uit omgeving Gelderland

Power & Fun

Power & Fun. Dat vertellen de beelden van Marli. Een trouwdag is leuk en uitbundig. Ik focus mij op deze momenten.

Een trouwreportage bij Kasteel Henkenshage in sint Oedenrode

Videografie

De speech van papa, het lied van je beste vriendinnen. Daaronder waanzinnige muziek. Beelden met geluid maakt jullie verhaal compleet.

trouwen in een kasteel

Pure & Emotion

Pure & Emotion. De meest belangrijke momenten op een trouwdag zijn terug te zien door de puurheid en emoties op de afbeeldingen.

Nog meer weten over trouwen en alles wat je van te voren goed moet regelen? Met daarbij leuke tips voor het plannen en organiseren van je bruiloft? Lees verder in Alles wat je wilt weten voordat je gaat trouwen.

Is je trouwdatum nog beschikbaar?

Ik fotografeer maximaal 15 bruiloften per jaar en 1 per week.

We reizen graag met je mee

Ik werk door heel Nederland. Steden zoals Arnhem, Rotterdam, en Den Haag kom ik graag. Maar ook Breda, Den Bosch, Nijmegen en Utrecht. En natuurlijk fotografeer ik ook graag in Brabant, mijn thuisbasis.

Informatie

Moorvensedijk 2a - 5674XC - Nuenen

Marli@wegraphy.nl

+31 628810041