Wat kost een trouwfotograaf

Trouwfotografie

Wat kost een trouwfotograaf

De prijzen van een trouwfotograaf

Van harte gefeliciteerd met je verloving. Wat leuk dat je gaat trouwen. Jullie zijn opzoek naar een professionele trouwfotograaf. Een fotograaf waarbij jullie met volledig vertrouwen dit onderdeel van de dag uit handen kunnen geven. Op deze manier beleven jullie een onbezorgde dag en kunnen jullie volop genieten en ontspannen. Maar wat zijn de prijzen van een trouwfotograaf? En met welk budget moet je rekening houden?

Wat kost een trouwfotograaf? Wanneer je gaat zoeken zul je er snel achter komen dat deze prijzen van de bruidsfotografie enorm uiteen lopen. Het begint bij 1000 euro en kan uitlopen tot 4000 euro. Maar hoe zit dat nu precies? Waardoor zijn er deze enorme verschillen? Lees er alles over in dit artikel.

De verschillen

De hobbyfotograaf

De hobbyfotograaf is een gepassioneerde fotograaf met een goede camera. Vaak voert hij/zij de werkzaamheden naast zijn andere baan uit en is blij daaraan nog wat te verdienen. Investeringen van een hobbyfotograaf bestaan vaak uit een goede camera, een redelijke laptop om foto’s te bewerken en een foto bewerkinmsprogamma. Veel investeren zal deze fotograaf niet doen omdat dit niet het hoofddoel is van deze fotograaf. Daarom zal deze fotograaf een bedrag tussen de 1000 en 1500 euro. Let op, een beginnende professional moet ook ergens beginnen en zal ook rond dit bedrag vragen. Wat kost een professionele trouwfotograaf?

De professionele trouwfotograaf

Een professionele trouwfotograaf is volledig gespecialiseerd in bruidsfotografie en richt zich alleen op trouwfotografie. Deze trouwfotograaf werkt full-time en investeert niet alleen in 1 goede camera, maar heeft er altijd twee of drie. Daarnaast heeft een professionele trouwfotograaf geïnvesteerd in een betrouwbaar back-up systeem. Meerdere schijven waarop de foto’s bewaard worden en een back-up in de iCloud. Als bruidspaar wil je er niet aan denken dat er iets met je foto’s gebeurd. Hier heeft de professionele trouwfotograaf allemaal aan gedacht. Mocht deze fotograaf onverhoopt ziek worden op jullie trouwdag, staat een andere fotograaf paraat. Zekerheid en betrouwbaarheid staan voorop. Een professionele trouwfotograaf werkt op een breed en goed beeldscherm om secure nabewerkingen te kunnen doen. Kleuren van het beeldscherm zijn optimaal en worden regelmatig gekalibreerd. Minimaal 5 jaar ervaring en een tweede fotograaf zijn ook kenmerken van een professionele fotograaf. Deze fotograaf zal ongeveer 2200 tot 5000 euro vragen voor het fotograferen van een bruiloft. Ook heeft deze trouwfotograaf verschillende opleidingen en workshops gevolgd om zich verder te ontwikkelen. Ik volgde de fotovakschool in Boxtel met als resultaat een diploma als vakfotograaf. Ook sloot ik me aan bij the Full Monty workshop in Amsterdam, een traject van een jaar met intensieve begeleiding. Lees verder in dit artikel over de prijzen van een trouwfotograaf.

'Foto's zijn de enige tastbare herinneringen die jullie overhouden aan je trouwdag'

bruidsfotograaf uit omgeving Brabant

De werkzaamheden van de professionele trouwfotograaf voor 1 bruiloft

We richten ons nu op de werkzaamheden van de professionele bruidsfotograaf. Bij een bruiloft zal de trouwfotograaf ongeveer 60 uur nodig hebben om jullie gehele bruiloft van foto’s en een album te voorzien. Dit geeft jullie inzicht en antwoord op de vraag wat kost een trouwfotograaf. Op een rijtje alle werkzaamheden en uren van een trouwfotograaf. Je begrijpt dat wanneer een trouwfotograaf 1200 euro vraagt voor een hele bruiloft, de fotograaf ongeveer 2 euro per uur over zou verdienen. Een professionele collega trouwfotograaf legt dit uitgebreid uit in dit artikel. Binnen die 60 uur zijn verschillende werkzaamheden die gedaan worden:

 • Eerste contacten leggen met bruidspaar via mail of telefoon.
 • Afspraak maken voor een kennismakingsgesprek.
 • Een kennismakingsgesprek met het bruidspaar.
 • Locatie bezoek op de trouwplek.
 • Pré-wedding shoot
 • Nabewerking pré-wedding shoot
 • Detail gesprek bij het bruidspaar thuis.
 • Voorbereiding van de dag. Draaiboek doornemen.
 • Batterijen opladen, camera’s controleren en klaar leggen.
 • huwelijksdag fotograferen
 • Foto’s back-uppen.
 • Beelden selecteren uit 6000 onbewerkte beelden.
 • Eerste beelden bewerken
 • Slide-show preview maken en in online galerij plaatsen.
 • Rest van de foto’s selecteren en bewerken.
 • Contact met bruidspaar via mail of telefoon.
 • Afbeeldingen selecteren voor in het trouwalbum.
 • Het trouwalbum ontwerpen.
 • Trouwalbum bestellen bij de leverancier.
 • Het brengen van het trouwalbum naar het bruidspaar
Bruidsfotografie in Brabant

'If you pay peanuts, you get monkeys'.

Naast alle uren die de trouwfotograaf bezig is om jullie foto’s perfect af te leveren zijn er zeker andere hele belangrijke aspecten die mee tellen in de afweging voor een bruidsfotograaf. Hoeveel ervaring heeft de bruidsfotograaf? Er zijn veel beginnende bruidsfotografen die ervaring op willen doen. Daarom vragen ze 1500 euro voor een bruiloft van 8 uur. Ze hebben namelijk nog niet kunnen investeren in opleiding, professioneel camera materiaal, of een tweede fotograaf. Een goed back-up systeem is er ook niet. De kans bestaat dat er iets mis gaat met de foto’s van jullie huwelijk. Besef goed dat door te weinig ervaring van de bruidsfotograaf hele belangrijke momenten gemist kunnen worden. Je wilt niet dat wanneer je opa na een aantal jaar overlijd dat net dat belangrijk moment tussen jou en opa er niet op staat. Bedenk dus goed welke waarde foto’s hebben voor jullie.

Kies een trouwfotograaf die bij jullie past

Neem de tijd voor het kiezen van een trouwfotograaf. Maar zorg ervoor dat je ruim van te voren een bruidsfotograaf boekt. Zodra je weet dat je gaat trouwen kun je je vast gaan oriënteren. Reserveer ongeveer 1 jaar voor je trouwdatum een professionele trouwfotograaf. Soms worden bruiloften al anderhalf jaar van te voren vastgelegd door bruidsparen. Ga je trouwen in het buitenland? Dan is het aan te raden een Nederlandse trouwfotograaf te boeken. Je kan de fotograaf al ontmoeten en alles van te voren goed doorgesproken. De trouwfotograaf reist mee naar het buitenland. Dit neemt meer tijd in beslag dat een bruiloft in Nederland, dus boek dan een trouwfotograaf ongeveer 1,5 jaar van te voren. Soms hebben trouwfotografen twee huwelijken achter elkaar. Op vrijdag en zaterdag. Voor het buitenland zou je inclusief reistijd de vrijdag en zaterdag vast moeten leggen.

'Een vak apart'

Kies altijd een professionele trouwfotograaf, ook al is jullie huwelijk klein en zijn alle investeringen klein. De investering in een professionele bruidsfotograaf zal echt zijn waarde toevoegen. Te vaak hoor ik dat bruidsparen achteraf na hun huwelijk nog een after-wedding shoot willen doen vanwege slechte foto’s op de huwelijksdag zelf. Maar die belangrijke momenten op de huwelijksdag komen nooit meer terug. Die zijn juist ontzettend waardevol en verdienen goed vastgelegd te worden. Twijfelen jullie om een bekende of familielid met een ‘goede camera’ je huwelijk te laten fotograferen? Een huwelijk is geen stilstaand portret, het zijn ook geen natuurfoto’s. De momenten zijn binnen een seconde weer voorbij en de lichtomstandigheden veranderen voortdurend. Er wordt niet voor niks gezegd dat het fotograferen van een bruiloft het moeilijkst vakgebied is om te fotograferen. ‘ Vlieguren op bruiloften’ van de fotograaf zijn daarom ontzettend belangrijk. Je wilt als bruidspaar niet dat al je foto’s overbelicht zijn als op het moment dat jullie getrouwd de ceremoniezaal uitlopen. Dit is een vak apart en moet gedaan worden door een professional.

Zijn jullie bezig om het budget te bepalen voor je huwelijk? Dit is namelijk een goed startpunt voor het plannen van je huwelijk. Vragen jullie je af wat alles kosten zijn van een hele bruiloft? Lees verder in het artikel: Wat kost een bruiloft.

Laat je niet te veel lijden door een trend

Trends zijn er altijd en overal. Zo ook in de bruidsfotografie. Deze trends bestaan uit verschillende aspecten. Aspecten vanuit het fotograferen zelf maar ook aspecten doormiddel van de nabewerking. Vroeger was de trend om een aantal foto’s te maken van de ceremonie en daarna nog het maken van de trouwfoto’s en dat was het. Tegenwoordig zijn we als trouwfotografen de hele dag aanwezig en wordt een volledig verhaal van je trouwdag verteld. Nu gaat het vaak om het fotograferen van de echte momenten. Die zijn belangrijk. Voordat je gaat kijken naar de prijzen in de bruidsfotografie is het goed om na te denken wat je graag over wilt houden aan herinneringen van je trouwdag. En zijn deze foto’s over 20 jaar ook nog mooi om naar te kijken? Vind je de spontane momenten van je dag belangrijk en de emoties bij je familie? Of vind je het belangrijk dat je vooral veel mooie geposeerde foto’s hebt van jullie samen, nabewerkt in een trendy stijl? Vergelijk veel trouwfotografen en bekijk altijd meer foto’s van de trouwfotograaf alvorens je de prijzen van de huwelijksfotograaf gaat vergelijken. Het gaat erom dat er vastgelegd wordt wat je graag wilt herinneren. Ook voor 20 jaar verder.

Laat je inspireren en Lees andere verhalen en persoonlijke fotografie verhalen van WeGraphy

Benieuwd naar de foto's van een professioneel trouwfotograaf?

Bekijk ook deze verhalen

openingsdans op de feestavond van de bruiloft
12 mei 2023

Een trouwfotograaf & videograaf op deze bruiloft

Een dag om nooit te vergeten. Wat ben ik blij dat ik aan deze herinnering een mooie bijdrage heb kunnen geven.

Continue Reading
Bruidsmeisjes na de ceremonie lopen hand in hand
8 april 2023

Trouwen in de binnenstad van Eindhoven

Lentekriebels, bloesem en vrolijke mensen. Een heerlijke trouwdag in Eindhoven

Continue Reading
Bruiloft in het oude raadhuis van Oisterwijk
30 september 2022

Bruiloft in het oude Raadhuis van Oisterwijk

Een dag waarop de liefde uitbundig gevierd werd en waarbij stil gestaan werd hoe waardevol deze momenten zijn.

Continue Reading
Trouwen in een bosrijke omgeving
10 september 2022

Trouwen in een bosrijke omgeving

Trouwen in het bos! Een frisse groene omgeving waar de vogeltjes fluiten. Een prachtige plek om elkaar het jawoord te geven.

Continue Reading

Je huwelijk laten vastleggen op bewegend beeld?

Bekijk de video van Floor & Martijn

Is je trouwdatum nog beschikbaar?

Ik fotografeer maximaal 15 bruiloften per jaar en 1 per week.

We reizen graag met je mee

Ik werk door heel Nederland. Steden zoals Arnhem, Rotterdam, en Den Haag kom ik graag. Maar ook Breda, Den Bosch, Nijmegen en Utrecht. En natuurlijk fotografeer ik ook graag in Brabant, mijn thuisbasis.

Informatie

Moorvensedijk 2a - 5674XC - Nuenen

Marli@wegraphy.nl

+31 628810041